15 July, 2009

Manek Urai cerminkan penolakan rakyat terhadap Nik Aziz..

Manek Urai 2009 menulis...

Kegagalan Pas menambah majoriti selesa 1352 yang dibekalkan oleh Arwah Pak Su Weil sejak pilihanraya umum 2008 mengundang persoalan di kalangan penyokong Pas sendiri yang tidak menjangka penolakan rakyat terhadap Pas secara terbuka. Parti-parti pembangkang sekutu Pas juga melahirkan rasa terkejut dengan keputusan ini tetapi bagi rakyat Manek Urai, tiada apa yang luar biasa.

Kelebihan 65 undi yang dimiliki oleh Pas dengan sendirinya menolak sama sekali tanggapan Manek Urai sebagai kubu kuat Pas.

Majoriti 65 undi walaupun menjadikan YB Fauzi secara rasmi sebagai ADUN tetapi kekalahan Pas di 5 daripada 9 Peti Undi mungkin menjadikan Fauzi akan 'segan silu' memakai gelaran ADUN Manek Urai.

Nik Aziz dalam memberikan alasan penolakan rakyat antara lain mendakwa pengundi terpengaruh dengan janji pembangunan oleh BN. Sememangnya manifesto BN cukup menarik dan diyakini akan membawa pembangunan ketara di Manek Urai. Tetapi ianya tidak boleh sama sekali dijadikan alasan terhadap keputusan pengundi..

Apa yang jelas piliharaya kecil Manek Urai ini bukan sekadar menemukan antara Tuan Aziz dari BN dan Mohd Fauzi dari Pas tetapi lebih besar lagi ianya merupakan pertarungan antara 2 jeneral di Kelantan ini.

Pilihanraya kecil Manek Urai telah menjadi medan mengukur penerimaan rakyat terhadap Dato' Mustapa Mohamad, Pengerusi BN Kelantan dan Dato' Nik Aziz Nik Mat, Pesuruhjaya Pas Kelantan.

Keputusan di peti undi yang dibuat oleh pengundi menunjukkan sokongan rakyat di Manek Urai terhadap Nik Aziz sebagai Menteri Besar Kelantan mengalami kemerosotan yang sangat besar. Ia mencerminkan penolakan rakyat terhadap kepimpinan Nik Aziz. Sebahagian rakyat Manek Urai mengundi BN lantaran merasakan kegagalan pemerintahan Nik Aziz selama 20 tahun yang terbukti tidak mampu mengubah wajah Manek Urai.

Manek Urai hari ini tiada bezanya dengan Manek Urai pada hari pertama Nik Aziz mengangkat sumpah pada tahun 1990. Sekolah-sekolah dan bangunan asrama yang ada di Manek Urai sedikit pun tidak ada kena mengena dengan pemerintahan Nik Aziz. Sedikit sebanyak pembangunan yang ada di sini, hasil sumbangan BN. Ia hakikat yang Nik Aziz sendiri tidak dapat dinafikan.

Nik Aziz sewajarnya memohon maaf kepada penduduk Manek Urai atas kegagalannya membela nasib rakyat di sini. Nik Aziz harus sedar beliau berdosa kerana gagal melaksanakan amanah Allah yang telah memberikan tanggungjawab kepadanya selama 20 tahun sebagai Menteri Besar tetapi kerana kelemahan dalam kepimpinannya, Nik Aziz telah gagal membawa perubahan kepada rakyat Manek Urai.

Rakyat Manek Urai tidak mampu lagi bersabar dengan alasan-alasan yang diberikan ekoran kegagalan Nik Aziz ini. Justeru, keputusan di peti undi menjadi cara terbaik untuk memberikan isyarat kepada Nik Aziz agar berundur secara terhormat.

Rakyat Manek Urai telah memberikan isyarat kepada seluruh rakyat Kelantan agar menukar kepimpinan Menteri Besar daripada Nik Aziz kepada orang yang lebih terbukti berkebolehan memimpin negeri ini.

Dan pengundi Manek Urai melihat Dato' Mustapa Mohamad sebagai orang paling layak memikul amanah Allah itu.
.