29 June, 2009

SIAPA YANG 'SESAT' PAS ATAU UMNO ?

Oleh :Tok Mudin

Rakan Tok Mudin semasa kat Al-Azhar, Kaherah dulu Ust Halim 'Kolok' mengajukan satu soalan kepada Tok tentang tuduhan YAB Tuan Guru Nik Ab.Aziz Nik Mat, MB Kelantan yang mengatakan UMNO 'ajaran sesat' , beliau(Ust Halim 'Kolok') tanya apakah patut orang2 UMNO jawab balik?

Jawapan atuk mudah je, semenjak atuk kenal MB Kelantan dari dulu sampai sekarang ni, dah hampir 20 tahun banyak perkara yang pelik dan sesat telah beliau (MB) buat dan kata, antaranya;

1. Pernah suatu ketika dulu beliau (Pak Nik Jid) keluar fatwa haram tanam tembakau, dengan alasan merokok haram, tetapi kerana orang Bachok yang merupakan penyokong 'kuat' PAS adalah penanam tembakau dan takut hilang undi maka 'fatwa' tu di'senyapkan'. SIAPA SESAT?


2. Pernah 'Tok Guru' keluar fatwa haram baca talkim di kubor, kerana perbuatan (baca talkim) itu 'bid'ah', SEMUA perkara Bid'ah adalah Sesat.Tetapi kerana takut hilang undi kumpulan PONDOK maka fatwa karutnya 'SENYAP'...Siapa SESAT?


3. Pernah 'Tok Guru' kata boleh berkawan dengan SETAN(Syaitan), yang kita semua tahu dalam Al-Qur'an ada dinyatakan "Minta jauh(berlindung) dari syaitan yang direjam"..Pak Nik jelas 'lawan' Tuhan, SIAPA SESAT?


4. Nik AZiz marah kepada Presiden PAS Al-Fadhil Tuan Guru Hj.Ab.Hadi Awang kerana hasrat Tok Guru Hadi nak berbaik dan berdamai dengan UMNO, tetapi kerana marah dan benci sangat kepada UMNO dengan kes-kes yang lepas, sampaikan Timbalan Presiden PAS, Al-Fadhil Ust Nasarudin pun dia suruh letak jawatan kerana menyokong (Hadi)...semua ini terbina atas perasaan "al-'adawah wal baghdha' " iaitu dendam dan permusuhan yang menebal di hatinya. Ini jelas berlawanan dengan perintah Allah SWT yang menyuruh orang-orang Islam agar berbaik-baik. Dan juga berlawanan dengan Sabda Nabi Muhammad SAW "sesungguh orang-orang Islam itu bersaudara" ... Nik Aziz lawan Tuhan dan Rasul ,SIAPA SESAT?
Hakikatnya!!


5. Nik Aziz penipu...dia mengajar suruh pengikut2 nya agar jangan berebut harta dunia, dia sendiri kaya raya, anak dia kaya raya, waris warah dia kaya raya, pengikut2 dia kayo rayo, bini dia pun ada stesen minyak petronas kat Pulau Melaka, juga kayo..SIAPA SESAT??
Berhala tertinggi di Asia ada di Serambi Mekah
kerana PAS memerintah Kelantan
.
tengok!! tingginya mengatasi pokok kelapa dan lebih menyedihkan lagi mengatasi ketinggian kubah masjid di Seluruh Negeri Cik Siti Wan Kembang Adakah ini yang Allah suruh?
.
6. Rasul SAW suruh buang patung dan menghancurkan patung2 (berhala), semasa Rasulullah SAW memerintah Makka dan Madinah mana ada patung tak kiro kecik ke besar tetapi sejak Tok Guru PAS menjadi Menteri Besar Kelantan patung (berhala) semakin banyak dan besar, nak tanya sikit..NIK Aziz ni Nabi mana pulak??? SIAPA SESAT???
.
7. Banyak lagi dalil-dalil KESESATAN yang atuk akan bagitau(beritahu) nanti!!!tunggu deh
.

Wabak H1N1 dalam Pas

Manek Urai 2009 menulis..

Wabak H1N1 (Hadi vs Nik Aziz) dalam Pas rupa-rupanya masih belum sembuh bahkan 'perang dingin dalam senyap' antara mereka berdua berterusan hingga kini.

Kalau sebelum ni apabila wartawan meminta pandangan Nik Aziz mengenai cadangan kerajaan perpaduan yang diilhamkan oleh Haji Hadi, Nik Aziz bukan sekadar menentang keras malah menyatakan beliau tidak tahu menahu apa yang dikatakan sebagai kerajaan perpaduan dan ianya tidak dibincangkan antara kepimpinan tertinggi Pas. Nik Aziz menganggap idea itu cadangan peribadi Haji Hadi, bukan cadangan Pas.
.

H1N1 - Siapa nakhoda Pas?

Kini bila Nik Aziz timbulkan isu nak berdebat dengan UMNO, wartawan tanya Haji Hadi pulak apa pandangan dia. Tapi Haji Hadi pulak kata, cadangan debat Nik Aziz tu dia tak tahu menahu langsung malahan ianya juga tidak pernah dibincangkan dalam pimpinan tertinggi Pas. Beliau hanya tahu melalui media sahaja. Jadi pastilah ianya hanya berupa cadangan peribadi Nik Aziz, bukan cadangan Pas.

Nampaknya Haji Hadi dah mula keluarkan kukunya memulangkan paku buah keras warna hijau pekat kepada Nik Aziz. Nampak sangat Nik Aziz yang syok sendiri.

Syabas Haji Hadi kerana tidak lagi tunduk kepada Nik Aziz. Haji Hadi dah mula tunjukkan bahawa sebenarnya Presidenlah nakhoda dalam Pas, kerana ia jawatan yang dipertandingkan, bukannya Mursyidul Am yang hanya dilantik atas ehsan, sebagai mengenang dianya orang tua dalam Pas. Tidak lebih dari itu.
.

Debat - Pemuda gesa Nik Aziz lepasi ujian kelayakan

Manek Urai 2009 menulis..

Bagi menutup Isu Kerajaan Perpaduan, kini Nik Aziz membuka episod baru dengan mencabar Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak berdebat secara terbuka. Alasan Nik Aziz adalah bagi menyelesaikan isu-isu berbangkit antara Pas dan UMNO, kata dialah.

Bila dia buat cabaran itu, kawan-kawan dia di kalangan kepala-kepala pembangkang seperti Anwar Ibrahim capat-cepat menyokong. Atau kalau dia nak join sekali aku tak tahulah pulak.

Aku tak faham kenapa tiba-tiba Nik Aziz nak ajak Dato' Najib berdebat pulak. Hari tu orang duk sibuk-sibuk nak bincang hal hubungan Pas dan UMNO mengenai apa yang dikatakan sebagai kerajaan Perpaduan, dia lah yang duk bersungguh-sungguh halang hingga Timbalan Presiden Pas sendiri kena halau keluar macam sampah. Tapi hari ini dia pula nak jadi hero.

Bagi aku tak payahlah Nik Aziz nak ajak Dato' Najib berdebat. Kalau nak jumpa sangat Dato' Najib pun jemputlah elok-elok datang rumah, kan lebih manis. Ajak pekena teh o dicicah dengan biskut kering pun Dato' Najib tak akan tolak. Kan lebih baik begitu, ketua kerajaan negeri jemput ketua kerajaan pusat datang bincang kat rumah. Soal debat-debat ni tak payah nak ikut kepala Anwar Ibrahim lah. Dia duk semangat-semangat debat tapi debat dengan Shabery Cheek hari tu pun menggelupur kena tibai.. Nik Aziz jangan duk ikut kepala Anwar sangat.

Tapi kalau tetap dengan pendirian nak debat juga, Nik Aziz kena lepasi ujian kelayakan dulu lah. Mana boleh nak debat dengan PM terus. Kalau boleh direct macam tu nanti semua kepala pembangkang nak berdebat dengan PM pula, barulah Dato' Najib tak boleh masuk office asyik nak melayan orang ajak berdebat pulak. Ntah-ntah calon Pas Manek Urai pun nanti nak ajak Dato' Najib berdebat, untung-untung boleh masuk tv free..

Aku duk fikir-fikir pasal ujian kelayakan untuk Nik Aziz ni mestilah kena cari calon yang hebat dan beragama, sebab yang nak masuk gelanggang nih Tok Guru terhebat dalam Pas.. hehehe.. kena puji lah sikit..Lantas aku hubungi Ustaz Affendi Yusoff, Ketua Pemuda UMNO Rantau Panjang yang juga Exco Pemuda UMNO Malaysia.

Bila aku cadangkan agar Nik Aziz berdebat dengan beliau dulu sebagai ujian kelayakan, Ustaz Affendi bersedia menggalas tugas tersebut. Malah katanya, beliau bersedia berdebat dengan Nik Aziz tentang apa juga tajuk yang Nik Aziz mahu. Tarikh, masa dan tempat terpulang pada kesesuaian di pihak Nik Aziz.

Kalau Nik Aziz nak bawak pembantu pun Ustaz Affendi tidak kisah. Katanya bagi Pemuda UMNO, debat ini adalah tanggungjawab Pemuda sebagai barisan hadapan parti. Pemuda UMNO akan sentiasa berperanan sebagai benteng yang kukuh dalam mempertahankan parti.

Kata Ustaz Affendi lagi, Pemuda UMNO telah lama menunggu saat-saat keemasan seperti ini dan beliau berharap agar Nik Aziz tidak mengelak daripada berdebat dengan beliau.
.

UMNO 1 PAS 0

oleh Tok Mudin

Terjawab sudah siapa calon UMNO di PRK N.41 Manek Urai, Sdr Tuan Aziz Tuan Mat 39 tahun, lulusan Ijazah Sarjana Muda, bekas Pengurus Projek Kesedar telah terpilih sebagai calon BN.

Lawannya ialah Al-Fadil al-Ustaz Puji as-Samak, lulusan darjah 6, Peniaga ikan atas pasar Kuala Krai, dalam segi pendidikan nampaknya PAS dengan slogan kepimpinan ulamanya telah memilih seorang ulama as-Samak yang tidak tahu membaca dan menulis kecuali pandai mengira jumlah ikan dan untung menjual ikan.

Sekiranya untuk anak-anak orang PAS belajar fardu ain dan bahasa Arab yang diuar-uarkan oleh ulamak pewaris Nabi ajaran MB Kelantan tentunya ajaran sesat akan diajar oleh al-fadil ustaz Fauzi. Aa Ba Ta pun mungkin tak sut, pening-pening atuk dengan dunia sekarang ni... hok belajar kat Mesir ramai, al-Fadhil Ust Zulkifli Yaacob (Bekas YB Guchil) dan Al-Fadhil Ust Zamzuri anak jati Manek Urai pun ada, tapi kerana nak jadikan PAS sebagai 'Parti Ajaran Sesat' maka hok tak belajar agama, tak kenal halal haram, hok tukar tuak dengan tukir yang jadi pilihan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat.

Pesan Atuk : UMNO 1 PAS 0