11 July, 2009

"PAS TIPU SANA, TIPU SINI"TOK MUDIN - Manek Urai, Sabtu 11 Julai 2009


Salam untuk semua, satu hari atuk ada 'terbaca' kitab rujukan orang2 PAS "Marakah", dalamnya banyaklah terdapat artikel dan rencana marah-marah, tidak puas hati, fitnah, angkat bakul sendiri, dan tiada apa yang dapat diambil daripada kitab itu selain dari 'mewujudkan' perasaan benci,marah, meluat, dan terpengaruh dengan fitnah-fitnah yang digembar-gemburkan...semuanya pandangan negatif ditujukan pada KERAJAAN, tiada satupun yang baik dinyatakan. Hal ini lah yang membuatkan orang yang terkena 'hasutan' akan menentang kerajaan yang dipilih rakyat.


Dalam banyak-banyak cerita mitos dan rencana tahyul, atuk berminat kepada satu lakaran 'kartunis ' yang memaparkan gambar seorang pemimpin UMNO yang turun menoreh getah bersama peneroka. Atuk angkat tangan 'tabik' hormat pada YB Sdr Ahmad Maslan kerana sanggup turun padang untuk melihat kehidupan masyarakat di Manek Urai, ini menunjukkan yang YB masih seperti dahulu dulu, sentiasa mesra dengan orang kampung, sene baso dan mudah kiro, tidak sombong dan tidak berlagak macam YB dari PAS, walaupun asalnya susah tapi bila dah jadi YB nak 'berkecek' pun payah. Sibuk memanjang takut kita rakyat hina- dina mintak tolong. Tapi bila ada orang buat baik mulalah mereka kata bukan-bukan...hai apo nok jadi..

Tapi apo pun..atuk ucapkan tahniah kepada YB Ahmad Maslan kerana berani buat perkara yang patut 'pemimpin' UMNO lain buat..kalau macam ni atuk jamin, PAS akan lingkup dalam PRU nanti...
Dan hari ini atuk nak ceghito tentang fenomena akhir zaman yang berlaku;

Pertamanya : Orang Jahil Berlagak Alim

Keduanya : Orang Miskin Berlagak Kayo

Ketiganya : Orang Bodoh Berlagak Cerdik

Keempat : Kito Raso Kito betul, Orang lain Sumo Salah

Kelimanya : Kito Bermegah Dengan Kijo Kito, Kito Hino Kijo Orang

Keenam : Kito Sokong PAS Walaupun Kito Tahu SesatNote : Tahniah untuk Tok Pa dan Tok Awe, PAS dah kecut perut di atas gandingan Dato' berdua...

Pas salahguna jentera kerajaan Kelantan

Manek Urai 2009 menulis...

Sebelum ini Pas begitu lantang menuduh UMNO menggunakan jentera kerajaan untuk berkempen di Manek Urai, sehinggakan lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri pun dipolitikkan dan dianggap menyalahgunakan kemudahan dan kenderaan kerajaan. Pasukan keselamatan turut dikatakan menjadi sebahagian daripada siri kempen BN.

Titik peluh dan keringat anggota polis mengawal lalulintas bagi melancarkan perjalanan kenderaan (termasuk kenderaan pemimpin pembangkang sendiri) tidak pernah dihargai malah tohmahan dan tuduhan liar dibuat untuk merosakkan imej mereka.

Husam Musa, orang harapan Nik Aziz sendiri menyamakan khemah-khemah yang menempatkan anggota polis itu sama seperti khemah yang didirikan tentera Amerika untuk menyerang Iraq. Melampau la lu bro!!!

Kehadiran agensi-agensi kerajaan yang menjalankan tugas di Manek Urai dianggap sebagai musuh. Apakah mereka sedar sekiranya RTM tidak ditugaskan di Manek Urai adakah ucapan kepala-kepala pembangkang ini boleh disebar ke serata negara?

Apakah tanpa surat khabar, aktiviti calon mereka sendiri boleh diikuti pembaca di tempat lain?
Pernahkah mereka mengucapkan terima kasih apabila agensi kerajaan turut membuat liputan pada aktiviti mereka? Usahkan ucapan terima kasih, agensi-agensi kerajaan inilah yang menjadi sasaran sumpah seranah mereka.

Sebenarnya kehadiran agensi-agensi kerajaan ini adalah untuk melaksanakan tugas. Tidak ada satu pun kenderaan kerajaan diguna untuk kegunaan parti BN.

Sebaliknya Pas dengan sewenang-wenangnya menggunakan kenderaan rasmi kerajaan negeri Kelantan untuk berkempen. Tanpa segan silu dengan logo kerajaan Kelantan di pintu, kenderaan ini diguna keluar masuk kampung meraih undi untuk calon mereka. Apakah ini tidak dikatakan sebagai penyalahgunaan jentera kerajaan.

Mengekori sebuah Pajero milik kerajaan negeri Kelantan lengkap dengan sticker PAS

Gambar di atas dirakamkan di Kampung Kubur Jantan dalam Peti Undi Lata Rek. Anda saksikan sendiri kenderaan kerajaan Kelantan diguna untuk tujuan politik. Siap ada sticker Pas lagi kat cermin belakang. Di sini Pas mengadakan satu program (aku tak nak sebut program apa nanti bagi promosi percuma pulak), jauh di hujung kampung.

Kerana rasa curiga, kami kru ManekUrai2009 mengekori kenderaan ini dari jalan besar lagi sejauh kira-kira 2 km masuk ke Kampung Kubur Jantan.

Mereka memecut bila sedar diekori..

Pada mulanya tidak ada apa yang berlaku. Tetapi apabila mula menyedari diekori mereka memecut mula kenderaan walaupun dalam keadaan jalan kampung yang sempit dan tidak sempurna. Bayangkan memandu laju di jalan seperti ini pastinya akan membahayakan kenderaan lain dan juga kanak-kanak yang bermain di tepi jalan.


Memecut laju sehingga membahayakan kanak-kanak

Tidak salahguna kenderaan kerajaankah ini??

Kenderaan kerajaan tadi membelok masuk ke tempat program Pas. Memikirkan risiko yang dihadapi sekiranya turut masuk ke kawasan berkenaan, kami mengambil keputusan merakamkan dari jauh sahaja sebagai bukti untuk paparan di ManekUrai2009.

Relevankah kain rentang di atas?! Sekarang siapakah yang guna jentera kerajaan sebenarnya?!
.