08 July, 2009

Pas guna mahasiswi berkempen..

Manek Urai 2009 menulis...

Semalam aku dan kawan-kawan panel penulis blog Manek Urai 2009 meninjau di Peti Undi Lakloh dan Manjor. Saja jalan-jalan ambil gambar dan kumpul maklumat terbaru.

Ketika melalui Peti Undi Manjor, kami bertembung dengan sekumpulan 4 orang mahasiswi yang sedang memujuk rayu seorang penghuni sebuah rumah di Kampung Karangan. Aku buat-buat bertanya arah jalan, tetapi mereka tidak tahu. Dari tutur kata dan percakapan memang terbukti mereka bukan orang tempatan.

Pelajar di sebuah IPTA berkempen di Kampung Karangan, Manjor

Aku tanya dari mana dan apa buat di kampung ni, mereka perkenalkan diri sebagai Mahasiswi dari sebuah Universiti di Kuala Lumpur. Kata mereka kononnya ditugaskan membuat bancian kemiskinan penduduk di kawasan ini. Tapi di tangan ada risalah Pas dan gambar kecil calon Pas.

Bersama mereka ada seorang lelaki dalam usia pemuda sedang menunggu dalam kereta Myvi berwarna putih. Sempat aku tengok di cermin depannya ada sticker 'Pas For All' dan gambar Nik Aziz.

Nampaknya Pas kini kian terdesak sampai sanggup menggunakan para pelajar Universiti untuk kempen pilihanraya mereka.. dan malangnya pelajar-pelajar ini pula sanggup meninggalkan kuliah berhari-hari untuk bersekongkol dengan perjuangan Pas yang sia-sia.
.

Nik Aziz lupa...

Manek Urai 2009 menulis...

Mursyidul Am Pas, Dato' Nik Aziz Nik Mat dikhabarkan berasa kecewa apabila Dato' Sri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia menolak cabaran debat yang dicetuskan oleh Nik Aziz.

Katanya " kalau tak mahu tak apa, selesailah kerja saya".

Eh eh boleh dia kata selesai macam tu saja. Kot ye pun kecewa tak dapat pancing Najib berdebat sebab nak dapat publisiti media, apakah Nik Aziz dah lupakah apa yang dia pernah kata kat Najib sebelum ni. Kalau lupa biar aku ingatkan.. tengok di bawah..

Islam suruhkah itu? Ada Nabi suruh doakan bala bencana kepada sesama muslim? Taubatlah selagi masa masih ada..

Sudahkah Nik Aziz minta maaf atas tuduhan-tuduhan dia kat Najib sampai sanggup berdoa suruh Allah timpakan bala pada Najib ni..

Aku sokong sangat bila Dato' Sri Najib tak layan hasrat Nik Aziz nak debat ni.. Bukan kerja ketua parti nak berdebat-debat ni. Serah pada Pemuda lah, kan Pemuda Pas dan Pemuda UMNO dan sama-sama bersetuju nak berwacana, biarlah dia orang yang teruskan debat tu.

Kalau pun Nik Aziz nak join jugak debat cakap saja dengan Ketua Pemuda Pas tu, minta jadi salah seorang ahli panel...
.