16 June, 2009

Kerajaan Perpaduan : Najib lihat PAS ikhlas.. Nasharuddin sambut baik

Episod cadangan supaya diwujudkan kerajaan perpaduan makin menarik. Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dalam komen terbarunya hari Selasa menegaskan beliau melihat PAS ikhlas dengan cadangan itu.

Timbalan Presiden PAS, Nashruddin Mat Isa pula ketika mengulas penegasan Najib tersebut menyifatkan ia kenyataan satu langkah ke hadapan.

Menurut Najib sesuai dengan keikhlasan yang ditunjukkan oleh PAS itu, UMNO tidak menolak sebarang kerjasama yang boleh membawa kepada kebaikan negara.

“UMNO sentiasa terbuka dan sedia untuk mendengar dan menimbang apa-apa cadangan yang dikemukakan oleh PAS,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas merasmikan Persidangan Menteri-Menteri Pelajaran Negara-Negara Komanwel ke-17 (CCEM) di Putrajaya.

Cadangan pembentukan kerajaan perpaduan dicetuskan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan ekoran cadangan berkenaan wujud percanggahan dalam PAS sendiri. Malah pemilihan PAS pada muktamar parti itu menyaksikan isu berkenaan dikatakan telah mempengaruhi pemilihan yang berlangsung.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat merupakan antara yang kuat menentang cadangan yang dibawa oleh Hadi tersebut hingga melabelkan mereka yang menyokong idea tersebut sebagai boneka UMNO.

Ditanya sama ada beliau yakin dengan cadangan PAS itu, Najib berkata, ia adalah satu titik permulaan dan perlu melihat terlebih dahulu bentuk kerjasama yang sesuai antara kedua-dua parti berkenaan.

"Kita kena risik-risik dulu. Macam kita nak kahwinlah, kena risik-risik dulu. Jadi tak jadi, kita tengoklah. Takdir menentukan, apa bentuk kita tak tahu lagilah. Kita tengok pada bentuk kerjasama yang sesuai. Selepas itu, kita boleh bincang. Tak ada masalah," katanya.

Sementara itu Nasharuddin ketika dikerumuni oleh wartawan di lobi Parlimen bagi diminta mengulas kenyataan terbaru Najib tersebut berkata, beliau mengalu-alukan kenyataan Perdana Menteri dan menyifatkannya “satu langkah ke hadapan” dalam soal perbincangan untuk perpaduan.

Serentak dengan itu, beliau akan memaklumkan respon positif Najib tersebut kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang kini berada di luar negara.

Pada masa yang sama beliau menegaskan, perbincangan ke arah perpaduan tidak bermaksud PAS akan menyertai UMNO atau akan tunduk kepada parti itu.

Diminta mengulas kenyataan Nik Aziz mengenai mereka yang menyokong cadangan kerajaan perpaduan sebagai menjadi boneka UMNO, Nasharuddin enggan mengulas.

“Saya tidak dapat membuat tafsiran apa yang dimaksudkannya,” kata beliau mengelak untuk mengulas mengenai perkara berkenaan.

No comments:

Post a Comment