28 June, 2009

SIAPA CALON PAS?

oleh Tok Mudin

CALON PAS kali ini merupakan calon yang terbaik di Parlimen Kuala Krai, apasal atuk kata terbaik di Kuala krai, pertama: kerana al-ustaz Fauzi Ikan ialah orang Guchil, maka apabila al-ustaz dipilih maka menunjukkan bahawa tiada orang PAS di manek Urai 'se alim' Ustaz Fauzi Ikan, sepandai Fauzi Ikan yangmana masyarakat maklum hanya 'sempat' belajar sampai darjah enam sahaja...masa atuk belajar ilmu 'Kaedah Fiqh' dulu2, ada disebut 'mafhum muwafaqah dan mafhum mukhalafah'.

Apabila ustaz Fauzi Ikan dipilih menunjukkan dia yang 'terbaik' itu 'muwafaqah' dan yang 'mukhalafah' nya pula menunjukkan tiada orang2 atau ustaz2 atau alim2 ulama yang 'lebih' daripada ustaz Fauzi Ikan di DUN Manek Urai.

Jadi tahniah dan mabruklah kepada al fadhil ustaz Fauzi 'ike' kerana terpilih untuk meneruskan warisan kepimpinan Ulama dan "membangun bersama islam".

Kedua : maghi! maghi!Maghi! nok beli ike gapo? mughoh jah ari ni, ambo free ambo tak nok nego ike doh...ambo nak jadi wakil rakyat dah!

Tok Mudin : Ulama ni banyak, ada ulama fiqh,ulama tauhid,hadis,tafsir dan lain-lain.Tapi yang ni ulama baru timbul iaitu 'ulama Ikan'..mungkin ikan sepila,ikan sekarin, ikan flowerhorn,ikan jerung,ikan buntal dan lain2...tanya tok guru nik aziz lah, kerana dia memang ada jawapannya!!
.

No comments:

Post a Comment