22 June, 2009

Nik Aziz 'akhirnya' terpaksa telan kahak sendiri

Manek Urai 2009 2009 menulis...

Sehebat-hebat Nik Aziz yang 3 hari lepas begitu lantang mempamerkan taring menghambat Ustaz Nasharuddin Mat Isa keluar Pas, mengarahkan beliau agar berhenti daripada jawatan Timbalan Presiden dan meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Bachok secepat mungkin, kini terpaksa menelan kahaknya sendiri dengan menarik balik kata-kata kecaman beliau itu.

Eloklah kalau dah tahu salah, balik lah ke pangkal jalan. Tapi yang bahananya macam biasalah media juga yang disalahkan kerana melaporkan isu berkenaan padahal memang dia buat kenyataan itu dalam sidang media pun. Bila dah namanya pun sebagai sidang media mestilah media akan laporkan kenyataan dia. Salah media jugakkah?

Walaupun dah rasa salah mengecam orang lain, Nik Aziz tetap akan mencari sasaran untuk diletakkan kesalahan itu kepada UMNO. Memang itulah kepakaran dia. Selain media, Nik Aziz juga kata isu ini timbul kerana mainan politik UMNO. Pulak dah. Dia yang sedap-sedap duk kutuk Ustaz Nasharuddin menyemak macam sampah dalam Pas, tiba-tiba kata ia mainan politik UMNO. Tak ada kena mengena dengan UMNO langsung. Padahal benda-benda tu semua keluar dari mulut 'keramat' dia.. Ish tak faham betulla aku..

Best betul jadi Nik Aziz ni. Dah terang-terang buat salah, keji orang macam-macam tiba-tiba hari ni kata Isu ni dah selesai. Tak berbangkit lagi. Macamlah apa yang dia kata tu tak berdosa. Ingat Ustaz Nasharuddin tu tak kecil hati ke bila kena caci macam tu. Mintak maaf sepatah pun tidak, apa lagi nak rasa menyesal.

Tapi nak buat macam mana, diakan Tok Guru.

Aku tiba-tiba teringat cerita Pak Pandir. Bila lalu seekor anjing depan rumah dia, dia tangkap dan sembelih. Siap buat masak kicap. So dia panggil Pak Lebai dan orang masjid datang kenduri. Bila dah siap makan, Pak Lebai tanya daging apa kau masak tadi Pak Pandir, lain macam rasanya tapi sedap jugak. jawab Pak pandir, pak Lebai jangan bimbang saya dah sembelih. Dah jadi halal daging anjing tuh.

Anjing tu jadi halal sebab dah sembelih ikut cara Islam. Begitulah Islam cara Pas. Yang haram pun jadi halal sebab letak nama Islam. Betul ke tidak tak penting lagi.

Ya Allah jauhkan aku dan umat Islam lain daripada terpesong akidah kerana mainan puak-puak yang merasakan diri mereka betul dalam semua hal. Kepadamu kami berserah. Bukalah hati-hati mereka yang telah gelap kerana ego yang disembah.
.

No comments:

Post a Comment